Firefly. 15 ani și încă unic

Pe data de 20 septembrie 2002, pe postul de televiziune american Fox, a debutat un serial ce avea să facă istorie. Firefly.

Firefly este creația lui Joss Whedon (același geniu creator responsabil pentru seriale ca Buffy: The Vampire Slayer sau Angel), produs prin compania personală a lui Whedon, Mutant Enemy, și este un serial western spațial. Ideea a apărut după ce Whedon a citit o carte despre războiul civil și și-a pus întrebarea „ce-ar fi dacă așa ceva s-ar întâmpla în spațiu?”. Acțiunea se petrece în anul 2517 și urmărește aventurile echipajului navei Serenity, echipaj ce încearcă să-și ducă viața sub radar, câștingându-și existența mai mult sau mai puțin legal și adăpostind doi fugari căutați de agenții federali ai Alianței, oragizația diabolică ce guvernează sistemul solar. Ceea ce face acest ansamblu de personaje principale cu adevărat special este legătura puternică și familiară ce s-a stabilit între ei.

 

6249ee3254135f505c731cd1ecd26381Malcom Raynolds (jucat de carismaticul Nathan Fillion) este căpitanul navei și imaginea centrală a serialului, oferind o personificare a tuturor principiilor acestora.
Veteran al unui răzoi de independență, aflat de partea pierzătorilor, Mal și-a pierdut încrederea în lume și a ales să trăiască după propriile-și reguli, bazate nu pe lege ci pe morală.

 
firefly-cast

Distribuția completă a serialului în ceea ce privește rolurile principale a fost următoarea: Nathan Fillion (Cpt. Raynolds), Gina Torres (Zoe), Alan Tudyk (Wash), Jewel Staite (Kay Lee), Adam Baldwin (Jayne), Marena Baccarin (Inara),  Sean Maher (Simon), Summer Glau (River) și Ron Glass (Shepard Book). Unele dintre aceste nume au ajuns adevărate super-star-uri jucând în seriale ca Gotham sau Castle, sau filme precum Deadpool (da, Morena Baccarin este acea Morena Baccarin).

bonnet

Atmosfera creată, filosofia infuzată în fiecare episod, personajele complexe și bine construite (o specialitate a lui Whedon) și inovația adusă de simpla existență a acestui serial au dus la nașterea unei primiri foarte călduroase atât de către critici, cât și de către o vastă și dedicată comunitate de fani. Cu toate acestea, soarta serialului nu a fost una fericită. Fox (cunoscut fiind pentru deciziile sale incompetente) a difuzat episoadele serialului într-o ordine aleatorie și la o oră ce l-a condamnat la o audiență cât mai mică.

sourceÎn consecință, Firefly a fost anulat după doar paisprezece episoade. Impactul acestuia însă de-abia începea. Reacția fanilor în urma anulării a fost una răsunătoare. Zeci de petiții au început să fie semnate, oameni cumpărau câteva zeci de DVD-uri cu serialul pentru a le da cunoscuților, o comunitate unită s-a format cu ajutorul încă nou-descoperitului internet. Au apărut conveții ale fandomului (autointitulat Browncoats, după gruparea rebelă în care luptase Mal), mii de scrisori adresate Fox și lui Joss Whedon. Whedon și întreaga echipă a serialului s-au alăturat fanilor, unindu-și forțele și, în cele din urmă… scriind istorie.

87991968c95adec6beacd83d5b1ad866

În anul 2005, Malcom Raynolds și echipajul său au revenit, de data aceasta pe marile ecrane. Filmul s-a numit Serenity, purtând numele navei, și a reprezentat o încheiere grațioasă a poveștii pe care Joss o începuse cu trei ani în urmă. De ce a însemnat acest film atât de mult? Pentru că apariția unui film de succes pe marile ecrane care să continue povestea dintr-un serial ce a fost anulat cu ani în urmă reprezintă un vot de încredere și, mai ales, avea la vremea aceea un singur precedent. Iar acel precedent, un adevărat fenomen în sinea lui, se numea Star Trek.

 

tenorIar povestea a continuat, în inimile fanilor și în diverse serii de bandă desenată. Browncoats rămâne și astăzi, la cincisprezece ani de la premiera serialului, unul dintre cele mai unite și dedicate fandomuri ale unui serial stiițifico-fantastic, alături de Whovians și Trekies. Și vor rămâne. Pentru că prin setul său de valori, încărcătura morală și filosofică, poveștile puternice, personajele absolut carismatice și realiste și atmosfera intimă creată, Firefly a reprezentat mai mult decât o capodoperă a televiziunii. A fost ceva unic.

Good job, Joss!
josswhedon2

Lasă un comentariu

Site web propulsat de WordPress.com.

SUS ↑