Fiori de octombrie

Este octombrie și, în consecință, se apropie Halloween-ul. Nu pot spune că am dat vreodată prea mulți bani pe această sărbătoare, mai ales dat fiind faptul că nu este cu adevărat sărbătorită la noi în țară (du-te la ușa unor anumiți cetățeni îmbrăcat în vârcolac și ai șanse să fii scuipat, înjurat sau chiar lovit). Cu toate acestea, Halloween-ul rămâne ocazia cea mai oportună pentru a ne exprima aprecierea pentru tot ce are ficțiunea mai sumbru, macabru, mistic sau doar puțin înfiorător. Și, ca un iubitor al ficțiunii și al bizarului ce sunt, nu am putut rata această ocazie.

Am ales să prezint o serie de recomandări care, cred eu, ar putea ajuta pe oricine să intre în spiritul Holloween-ului. ATENȚIE: aceasta nu este o listă de horror-uri. Nu veți da de Nightmare on Elm Street sau Friday the 13th.

Nightmare Before Christmashqdefault

În primul rând, absolut esențial, filmul de căpătâi al Holloween-ului, este un film de Crăciun. Atunci când vine vorba despre frumusețea macabrului, despre estetica urâtului, niciun alt regizor nu se descurcă mai bine decât Tim Burton. Nightmare Before Christmas spune povestea lui Jack the Pumpkin King, liderul (neoficial) al Orașului Halloween, aflat în misiunea sa de a aduce Crăciunul în orașul său. În ciuda falselor presupuneri, nu este un Horror. Poate că avem de-a face cu scheleți, zombie, savanți malefici, fantome și chiar și înfiorătorul Boogeyman, dar filmul nu sperie cu nimic privitorii (mai mari de patru ani). Burton, un admirator al lui Poe, ia sinistrul și urâtul, le procesează prin imaginația sa unică și creează ceva superb, un musical cu o acțiune dinamică și totuși… cu un iz de poezie.

 

Roman Dirge’s Lenore, the Cute Little Dead Girl

lenoreswirliesDacă Burton are ca principală sursă de insiprație opera lui E.A. Poe, Dirge îi are atât pe Poe cât și pe Burton. Acesta a creat o serie de benzi desenate în care prezintă micile aventuri de zi cu zi ale micuței Lenore, o fetiță ce ar putea fi destul de normală… dacă nu ar fi zombie. Aceasta este împrumutată chiar dintre versurile poemului emblematic The Raven, al lui Poe („…sorrow for the lost Lenore – / For the rare and radiant maiden whom the angels name Lenore – / Nameless here for evermore.”). Dacă Poe plângea moartea lui Lenore, în paginile acestei benzi desenate, Dirge o readuce la viață. Micuța Lenore, deși pare inofensivă, nu va ezita mai deloc înainte să înfigă o țepușă în scalpul celui ce o enervează, în cel mai sângeros și inocent mod posibil. Și cel mai ciudat lucru este că, efectiv, nu poți să nu o îndrăgești. Nici aceasta nu este o bandă desenată Horror, însă dacă doriți să vă amuzați mințile bolnave sau pur și simplu să vă obișnuiți cu glumele macabre ce vor apărea spre sfârșitul lunii, Lenore, the Cute Little Dead Girl este o idee numai bună. Este o bandă desenată plină de umor negru și cu o artă familiară și plăcută, inspirată în mod evident de filmele lui Burton.

The Twilight Zone

twilightzone-14283729_stdDe data asta, pot spune că este vorba de un Horror. Cu toate că foarte mulți dintre voi, cu siguranță, m-ar contrazice. Va fi foarte greu să găsești asemănări între acest serial TV din anii 50 și filme ca Saw sau The Purge. Asta pentru că nu există. Însă, pentru mine, The Twilight Zone merită de sute de ori mai mult titlul de Horror decât anterior numitele filme. Nu ai să vezi prea mult sânge în acest serial. De fapt, nu ai să vezi deloc culoarea roșu, din moment ce este alb-negru. Cu toate acestea, The Twilight Zone face ceea ce numai Horror-urile bune pot să facă: produce suspans, provoacă privitorul la un nivel psihologic și îi face pielea de găină. Serialul a fost gândit cu intenția de a explora adâncurile condiției umane și ale existenței noastre și exact asta a făcut. Și ce poate fi mai înfiorător decât rezultatele unei asemenea expediții? Dacă vreți să vă stimulați mintea și să ajungeți la un nivel de înțelegere a fenomenelor stranii cum se poate atinge doar în Zona Crepusculară, doar vizionați câteva episoade din acest serial fenomenal.

The Call of Cthulhu

img-10

Dacă vă considerați fani ai Horroru-lui de calitate, aveți ă îi mulțumiți în mare parte lui H.P. Lovecraft. Lovecraft poate candida cu ușurință la titlul de cel mai influent scriitor din întregul genre, cu toate că numele său a cunoscut faima abia după moartea acestuia. Iar una dintre cele mai celebre creații ale sale, fără îndoială, este Cthulhu, o entitate cosmică apărută prima dată în povestirea lovecraftiană The Call of Cthulhu, urmând să devină un nume foarte prezent în pop-culture, adesea confundat cu unul dintre multele  nume ale Diavolului. În prezent există o specie de păianjeni numită după celebra creatură. Lovecraft l-a descris pe Cthulhu ca fiind o entitate cosmică vag antropomorfă, cu cap de caracatiță gheare și aripi. În The Call of Cthulhu, acesta este prezentat hibernând într-un oraș subacvatic din Oceanul Pacific, fiind însă sursa întregii anxietăți de pe Pământ, prin puterile sale telepatice. Astfel, au apărut culturi ce îl slăvesc pe Cthulhu și așteaptă trezirea acestuia. Povestirea aceasta este unul dintre punctele de început pentru ceea ce unii numesc Horror Cosmic și, cu siguranță, vă va da câțiva fiori numai buni pentru apropierea Halloween-ului.

 

Astea ar fi cam câte un exemplu din fiecare domeniu (filme, seriale, BD și literatură) ce simt eu că m-ar introduce în spiritul acestei sărbători. Cu toate acestea, mai sunt multe, multe altele! Aproape că simt că am comis o crimă că am vorbit de Burton fără să menționez Beetlejuice, că am vorbit de seriale fără să menționez (din nou) Stranger Things, de literatură fără să vorbesc de Stephen King și de banda desenată fără să pomenesc de Alan Moore, Neil Gaiman sau Scott Snyder. Așa că am să mai las și o listă de HONORABLE MENTIONS:
Filme: Beetlejuice, Sweeney Todd, Sleepy Hollow, It, Alien, Nosferatu, The Thing, Holloween etc.
Seriale: Stranger Things, Penny Dreadful, Tales from the Crypt, Alfred Hitchcock Presents etc.
BD: Saga of the Swamp Thing, The Sandman, Death: The High Cost of Living, American Vampire, Wytches, etc.
Cărți/povestiri: The Fall of House Usher, A Telltale Heart, Doctor Sleep, Neverwhere, Coraline etc.

+++
Muzică: Cam 99,99% din ceea ce cântă Aurelio Hernandez Voltaire.

Lasă un comentariu

Site web propulsat de WordPress.com.

SUS ↑