The amazing, spectacular, superior and immortal Spider-Man

Internetul a vuit anul trecut când s-a anunțat că, după ani de certuri și negocieri, Marvel și Sony au ajuns la un compromis legat de drepturile pentru Spider-Man. De ce atâta scandal și de ce atâta bucurie? Simplu. Spider-Man este cel mai bun lucru pe care l-a produs Marvel vreodată.

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Mai are rost să recapitulăm povestea lui Peter Parker și cum a ajuns el Umitorul Om-Păianjen? Cum a fost mușcat de un păianjen radioactiv și cum și-a folosit la început puterile pentru a scoate bani, dar apoi moartea unchiului Ben l-a făcut să o ia pe cărarea eroului? Cum odată cu o mare putere vine și o mare responsabilitate? Nu cred. Pentru că a fost spusă de atâtea ori și toată lumea o știe.

Aș vrea să vorbesc totuși despre cealaltă origine a personajului, geneza sa din punct de vedere creativ. Pentru apariția lui Spider-Man nu există decât o explicație: mintea creață și nebună a unui anume Stanley Lieber, cunoscut și ca Stan Lee. Toată lumea știe cine este Stan și sunt atât de multe de spus despre el și probabil că le voi spune, dar într-o postare viitoare. E de ajuns să știți că Stan Lee și-a construit renumele inventând personaje cât mai atipice, idei la care absolut nimeni nu s-ar fi așteptat. Poate că acum un om-păianjen pare ceva foarte banal pentru un supererou, dar la vremea lui, Spidey era o ciudățenie.Nu era extraterestru, nu era soldat, nu era nici măcar milionar. Era gal-comics-amazing-fantasy-15-jpgun simplu adolescent timid, un șoarece de bibliotecă, un umil observator al vieții de liceu.
Și nu era un simbol al patriotismului, al spernței sau al fricii. Era un păianjen. De la Wallflower la Wallcrawler. Conform autobiografiei sale, când Stan s-a dus cu ideea asta la Martin Goodman în 1962, acesta i-a spus că Spider-Man era cea mai proastă idee a lui de până atunci. Oamenilor nu le plac păianjenii, de-aia îi strivesc. În final, Stan l-a convins să-l lase să îl creeze pe Spider-Man, în condițiile în care acesta urma să apară în Amazing Fantasy  #15, iar soarta seriei respective era să se încheie cu numărul acela. Scris de Stan Lee și desenat de legendarii Steve Ditko și Jack Kirby, Spiderman a debutat în august 1962. Ei bine, contrar așteptărilor lui Goodman, aceea a fost cea mai bine vândută revistă de benzi desenate de până atunci. Ulterior, un AF15 a fost vândut pentru peste un milion de dolari! După Detective Comics #27 (prima apariție a lui Batman) și Action Comics #1 (prima apariție a lui Superman), AF15 este a treia revista de BD care a trecut pragul de un milion de dolari.

spider-man-wedding2

Ce a făcut ca Spider-Man să aibă atâta succes? Ei bine toată lumea ar putea avea un alt răspuns. Dacă mă întrebați pe mine, Spider-Man mi-a oferit speranța că până și un băiat sfrijit și fără viață socială poate ecloza din coconul să (scuze, insecta greșită 🙂 ) și poate fi orice-și dorește și, poate chiar găsi o Mary Jane (God, please!). Alții ar putea spune că sunt atrași de umorul său. Sau poate că a avut mare succes la colecționarii de insecte! Spider-Man poate că nu a fost creat ca un simbol, dar cu siguranță a devenit unul.

 

 

De-a lungul timpului, masca lui Spidey a fost purtată de diverși oameni, ca să nu mai pomenim de recentul event Spider-verse. Cu toții au fost fantastici, însă personal, fiind o fire conservatoare, îl voi considera întotdeauna pe Peter Parker adevăratul Spider-Man. Peter Parker este Spider-Man, iar Spider-Man este eroul esențial al ceea ce a ajuns Marvel. Pentru că, până la urmă, așa și-a obținut Marvel succesul, prin ideile curajoase și nonconformiste ale lui Lee, iar Spidey este de departe (pentru mine cel puțin) apogeul geniului său. Indiferent decâte ori vor schimba universul Marvel, indiferent câte întoarceri de 180 de grade vor face, Pete va fi mereu The Amazing Spider-Man.

Spider-Man! Spider-Man!
Does whatever a spider can!

Puteți citi (fără să dați 1 mil de dolari) AF15 aici:
http://reading-room.net/AmazingFantasy15/AF15Cover.html

Lasă un comentariu

Site web propulsat de WordPress.com.

SUS ↑